Járművek

Lakóautó elektromos rendszere 12 V-os és 230 V-os hálózat

Mit kell tudni a lakóautó elektromos rendszeréről?

Mennyit kell tudni a lakóautó elektromos rendszeréről?

Amennyiben csak lakóautó bérlés jöhet szóba, akkor is érdemes azért valamennyire tisztában lenni a lakóautó elektromos rendszerének működéséről. Miért is?

Hiszen a lakóautós kirándulásnak pontosan az a lényege, hogy eltávolodunk a civilizációtól, kicsit kikapcsolódunk. Időt töltünk a természetben. Ez pedig azt jelenetheti, hogy olyan pillanatban történnek problémák, amikor lehet, hogy nem tud más a segítségünkre sietni. Vagy pedig nem elég gyorsan. Ilyenkor nagyon jól jöhet, ha azért legalább minimális szinten tisztában vagyunk a jármű felépítésével és elektromos rendszerével.

Hiszen ugyanez van a sima autónkkal is. Tudnunk kell, nagyjából mi is történik vele és benne.

Aki pedig lakóautó vásárlásra adja a fejét, talán még inkább érdemes belevetnie magát a lakóautó elektromos rendszerének varázslatos világába.

1A 2 V-os és 230 V-os hálózat

Minden lakóautó felépítményről elmondható, hogy elektromos hálózata két jól elkülöníthető, egy 12 Voltos egyenáramú és egy 230 Voltos váltóáramú részből tevődik össze. Míg az alváz esetén a csak 12 Voltos rendszer nem vet fel érintésvédelmi problémát, addig a 230 Volt alkalmazása miatt itt számolni kell vele.

Biztonság

Mindenképp szem előtt kell tartanunk, hogy a lakóautók szabadon üzemelő berendezések. Így ki lehetnek téve esőnek és más időjárási körülménynek is. Emiatt pedig kizárólag jól földelt rendszerre szabad csak csatlakoztatnunk háromeres kábellel.

Áramhasznált a kempingben

Minden kempingben megtudhatjuk általában a rendelkezésre álló teljesítményt. Ez országonként és kempingenként is változhat. Vannak meghatározott maximumok is. Olyan dolgokra is sokszor figyelni kell, hogy a nagyteljesítmény felvételű eszközök ne működjenek egyszerre. Ilyen lehet a hajszárító, mikrohullámú sütő, kávéfőző vagy vasaló. Csökkenthetjük az energiahasználatot, ha a főzés például gázzal megy.

A felépítmény 12 Voltos hálózata elég bonyolult, és lakóautónként nagyon eltérő lehet. Erről a gyártó kapcsolási rajzot szokott adni, melyet feltétlenül meg kell őrizni, mert ennek hiányában még szakembernek is gondot okozhat egy hiba megtalálása. A rendszer központi elemei a töltő, az akkumulátor, a biztosító- és elosztó panel valamint a vezérlőpanel. A 230 Voltos hálózati áramból a töltő biztosítja a felépítmény akkumulátorának feltöltését. A vezérlőpanel a lakótér jól megközelíthető, központi helyén, jellemzően az ajtó közelében található. Legfontosabb, hogy innen lehet a felépítmény egyenáramú hálózatát – néhány különleges fogyasztó, mint a hűtő-, vagy bojlerautomatika, lépcsőmozgatás, kivételével – feszültségmentesíteni.