Szerelés, javítás

Klíma kültéri egység tisztítása és karbantartása

Sokan bele sem gondolnak, hogy egy klíma kültéri egység karbantartása mennyire is fontos. A legtöbb ember úgy hiszi, hogy a felszerelésen és a klíma belső részének portalanításán kívül más teendő nincs is a berendezéssel. Ez azonban nincs így, hiszen rengeteg az egészségre is káros anyag rakódhat meg a külső egységben, amely rendszeres tisztítást igényel. Éppen ezért a klíma kültéri egység karbantartása egy olyan lépés, amelyet semmiképpen sem szabad elhanyagolni. Persze csak abban az esetben, ha fontos szempont az egészség- és a pénztárca.

Miért került említésre a pénztárca?

Természetesen azért, mert minél több szennyeződés tapad meg a külső egységben, annál több energiát kezd el az fogyasztani. Az pedig ebből egyenesen kikövetkeztethető, hogy ez többe is fog kerülni, hiszen a rendszer “erölködik”, hogy le tudja hűteni a lakást. Ráadásul, amennyiben ez a helyzet sokáig fennáll, tönkre is mehet a berendezés, amely még több plusz kiadást jelenthet.

Milyen szabályokat érdemes betartani a klíma kültéri egység karbantartása érdekében?

  • A biztonság megőrzése érdekében, első lépésben mindig az áramtalanítást kell elvégezni!
  • Ezt követően elkezdődhet az aprólékos tisztítás művelete, amely szakszerűen sűrített levegővel, vagy vízsugárral történhet. Sohasem szabad olyan eszközöket, például keféket, használni, amelyek megsérthetik a berendezés egyes elemeit.
  • Mosáskor ne csak tiszta víz kerüljön felhasználásra, hanem az arra alkalmas és kifejlesztett, speciális fertőtlenítőszer is.
  • Tisztításkor érdemes leellenőrizni a berendezés aktuális állapotát.
  • Legvégül pedig hagyni kell kiszáradni a berendezést, majd ezt követően megtörténhet a bekapcsolás.