Fűtő és hűtő berendezések

Hűtés és fűtés hőszivattyúval

Hogyan használjuk hűtésre a hőszivattyút?

A hőszivattyúk ingyenes energiát használnak a levegőből, talajvízből. A levegő folyamatosan tartalmaz hőenergiát. Ahhoz, hogy ezzel fűthessünk, emelni kell a hőmérsékletet. A hőszivattyúk összegyűjtik a környezet hőjét, megemelik a hőmérsékletet és hasznosíthatóvá teszik a fűtés számára.

Egy hőszivattyús rendszer három körfolyamatból áll:

  1. Környezeti hő begyűjtése
  2. Hőmérséklet emelése
  3. A nyert hőmennyiség felhasználása.

Vannak berendezések, amelyek csak fűtésre alkalmasak, de számos mai új rendszer hűtő-fűtő hőszivattyú.

Hűtő-fűtő hőszivattyúk

Azonban a hőszivattyúk nem csak fűtésre alkalmasak. Vannak hűtő-fűtő hőszivattyúk.

Hűtés eseténmegfordul a hőszivattyú működési elve. Ilyenkor ugyanis hőt vonunk el.

Amennyiben hűteni is szeretne, több dolgot kell összehangolni. A radiátorok nem igazán alkalmasak a hűtésre. A fal- vagy a padlófűtési rendszerek sokkal jobban megfelelnek a hűtésre.

Aktív vagy passzív hűtés

Aktív hűtést elsősorban a levegő-víz rendszereknél használjuk. A külső levegő túl meleg nyáron, így a passzív hűtés nem felelne meg.

Passzív hűtés esetén, például geotermikus- vagy talajvíz hőszivattyúk kihasználják a hőmérsékleti gradiens elvét. A hőenergia mindig a melegebb rendszerből a hidegebb felé áramlik. A fűtési rendszerből származó hő a talajba vagy a talajvízbe távozik, ahol a hőmérséklet még nyáron is csak körülbelül 10 Celsius-fok.

Ha hűtő-fűtő hőszivattyút keres, tekintse meg a Klímagyár kínálatát. Kérjen ajánlatot és döntsön ma az energiahatékonyság mellett!